pátek 31. července 2015

ARCHIV RECEPTŮ


Čajové pečivo   (taštičky s jablíčky a ořechy)

                               125 g  hery nebo másla
                                 50 g solamylu
                               200 g  polohrubé mouky
                                  60 g  cukru
                                     1    vejce
                                     1    vanil.cukr
  
Na vále spatlat těsto a nechat půl hodiny v lednici. Vyválet asi na 3mm silnou placku. Vykrajovat kolečka, naplnit, přeložit a dobře přimáčknout. Případně lehce přitlačit vidličkou, udělá se pěkný okraj.


Jablíčková náplň       250  g  na malé kostičky nakrájených jablek, čím menší tím lepší.  Hlavně Nestrouhat!!!!
                                          50  g mletých vlašáků
                                          60  g cukru

Náplň nenechávej dlouho stát ať jablíčka nepustí moc šťávy, potom se to hůř dělá. Je dobrý si promíchat jablka a ořechy a cukr těsně před plněním.
 

Babiččina vánočka (2 kusy)

1kg mouky (2/3 polohrubá + 1/3 hladká)
220g tuku (dávám asi půl kostky másla, takže míň)
220g cukru a 1 vanilkový (dávám moučkový, naložený s vanilkou, jen těch 220)
4 žloudky (bílkama pak potírám vánočku)
60g droždí
1/2l mlíka (dle potřeby)
10g soli (bez ní to rozhodně není ono)
citronová a pomerančová kůra (z neošetřených),špetku kardamomu, šp. muškátového oříšku
hrozinky, mandle na posyp, nebo i do těsta, nebo oříšky
Trošku mlíka, droždí, asi lžíci cukru, hrst mouky umíchat a nechat vzejít. Tuk, cukr, žloudky utřít. Přidat mouku (s kořením a kůrama) a mlíko se solí, přidat kvásek. Dobře prohníst, přidat rozinky.
Nechat vykynout, klidně i přes noc. Pak rozdělíme na půl (2 vánočky, nebo 2 mazance, nebo spoustu Jidášů). Na vánočku rozdělit na 9 pramenů, pleteme spodní ze 4, prostřední ze 3, horní stočit 2.
Do trouby rozehřátý na 200°C. Pak peču vánočku asi na 140 °C do zlatova a špejlí zkusit. Jidáše jsem pekla na 160°C.



Muffins

2 vajíčka
1hrnek (menší, cca 2dcl) cukru
špetku soli
ušlehat

½ hrnku mlíka
½ hrnku tuku
lze použít olej, ale chutnější je máslo – rozpustit v ohřátém mléce, olej za studena

2 hrnky hl.mouky
½ lžičky skořice
½ lžičky koření do perníku (lze vynechat)
1 lžičku kypřícího prášku
smíchat

Do ušlehaných vajec s cukrem postupně zašlehávat tekutou a sypkou směs. Do vymazaných formiček na muffiny, případně vyložených pekařskými košíčky (v papírnictví) nalít lžíci těsta, vložit vrstvičku ovoce, pak dorozdělit zbytek těsta. Navrch asi lžíci drobenky.
Ohřát troubu na 200°C, po vložení stáhnout na 160°C a péct do zlatova.

Drobenka (štrojzl)

Zákl. recept:
hrubá mouka, cukr krupice 1:1 + másla „aby se to spojilo“
Na muffiny asi 3 lžíce mouky, 2 lžíce cukru (nemusí být tolik sladká), 2-3 lžíce másla změklého nebo rozpuštěného. Smíchat. Směs se musí drolit. Pokud se spojí, pak přidat trochu mouky, příště míň másla.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat